Runner’s high - hvad er det, og hvordan får du det?


7. januar 2021 Tilbage

Har du nogensinde oplevet, at du enten under eller efter en hård træning pludseligt bliver ramt af en fantastisk følelse af lykke og uovervindelighed? I så fald har du muligvis oplevet det man kalder for 'runner’s high'.

Runner’s high er et meget udbredt fænomen, som de fleste sportsfolk - især løbere - kender til. Det forekomme typisk mod slutningen eller efter en længere løbetur, hvor al smerten fra din træning forsvinder, og du opnår en euforisk følelse i kroppen.

Hvad sker der med kroppen?

Under motion udløses endorfiner i blodet, og man har længe troet, at dette var årsagen til runner’s high. Dog viser nyere undersøgelser nu, at hjernens endocannabinoide system (det samme område som påvirkes af cannabis - marihuana) som blandt andet har indflydelse på smertefølelse og humør, er den primære årsag til runner’s high. 

Disse undersøgelser har fået en nogle forskere til at spekulere på, om belønningen ved fysisk arbejde skyldes, at vores forfædre har haft brug for denne bedøvelse og eufori i jagten på bytte. Hvorvidt denne teori holder eller ej, er der dog delte meningen om. 

Hvordan opnår man “runner’s high”?

Der er ikke en bestemt opskrift, som garanterer runner’s high, men der er nogle sportsgrene, hvor sandsynligheden for at få runner’s high er større end andre. Der hvor flest oplever det, det er ved løbetræning; heraf kommer navnet runner’s high. Hvordan og hvornår man kan mærke det varierer fra person til person, men de fleste oplever det efter minimum 30 minutters løb i et jævnt til hårdt tempo. Cykling er også en sportsgren, hvor man ofte kan opleve runner’s high, og igen er det også oftest på de længere ture. 
 

Kommenter

Har du kommentarer, ris eller ros til dette indlæg? Så hører vi gerne fra dig.