Q&A med Michael Schjøtt - en af Danmarks bedste OCR-Atleter


8. februar 2021 Tilbage

OCR er en sport, som er vokset hurtigt de seneste par år, og der bliver hårdere og hårdere konkurrence. En af dem som har været med i toppen de sidste mange år, det er Michael Schjøtt. Du kan nu lære Michael at kende, hvis ikke du allerede gør det. Vi har snakket om, hvordan det hele startede, hvordan corona påvirker ham samt en masse gode tips til dig, og hvordan du kommer i gang med OCR.

Hvordan kom du i gang med OCR, og hvor lang tid tog det, før du fandt ud af, at du var god til det?

Det hele startede tilbage i 2013 med min bror Nicolai, vi havde en kammerat, der havde været til Tough Mudder i England, og sagde at det var mega fedt. Så vi tænkte, at det måtte vi da prøve. Vi faldt over løbet Xtreme Mandehørm i Åbenrå. Et rigtig fedt løb med en masse mudder og sjove forhindringer undervejs, men ikke helt ligesom det vores kammerat havde fortalt om løbet i England. Året efter så vi, at der var et løb i Odense ved navn Nordic Race. Det var vores første rigtige OCR-løb, og der fandt vi for alvor ud af, hvor fedt OCR kunne være. Hvornår det sådan rigtig gik op for mig, at det var noget, jeg kunne blive god til, det var nok til SEPE (et løb i Esbjerg), da jeg bare hyggede mig, og samtidig løb en god placering hjem. Det gav mig blod på tanden, og jeg tænkte, at ’det her kan jeg sku nemt vinde’.

Hvad synes du, det er, som er så fedt ved sporten?

Noget af det fedeste ved sporten er fællesskabet og stemningen. Det er så fedt at stå til et løb, og bare mærke hvor meget folk glæder sig til at skulle af sted. Det at se hvordan folk står ved startlinjen og kun snakker med dem de er afsted med, men når de så kommer i mål, giver de highfives til alle, også selv om de ikke kender dem. Noget OCR kan, det er at flytte grænser hos folk. Jeg har f.eks. været til løb, hvor vi skulle kravle gennem en forhindring, hvor der hang tråde med strøm i, jeg har sprunget ud fra en klippe i mørke, og jeg har skulle dykke under vand med is på. Det har givet mig rigtig mange gode oplevelser, men min bedste OCR oplevelse er nok World’s Toughest Mudder. Det er et 24 timers løb, hvor det går ud på at klare så mange omgange som muligt – det flytter grænser hos folk! Tough Mudder er virkeligt dygtige til at lave OCR-løb.

Hvad laver du til dagligt?

Til dagligt er jeg renovations arbejder eller på dansk skraldemand. Men mere vigtig er nok OCR Training Schjøtt, som er et træningssted i Sønderjylland, som jeg også driver. Målet er her at skabe et fedt OCR-træningssted, hvor folk kan komme og træne, og blive bedre til de forhindringer, som de har svært ved. Jeg vil rigtig gerne hjælpe folk med at blive bedre til OCR, og samtidig er OCR Training Schjøtt også et sted, hvor man kan prøve kræfter med OCR inden man melder sig til et løb. Jeg håber at kunne bidrage til udviklingen af sporten i Danmark.

Hvordan kombinerer du dagligdagen og træning?

Jeg har valgt et job, hvor jeg kan være tidligt hjemme, og det giver mig mere tid i hverdagen. Men mit job er også et hårdt job, hvor vi går mange skridt, så det er ikke alle dage, det er lige sjovt at træne. Men for mig er min træning vigtig, så den bliver nok prioriteret først. Det kan nogle gange gå ud over de andre ting, jeg skal nå på en dag, men det jeg ikke når i dag, når jeg nok i morgen, og hvis ikke jeg gør det, så er det nok ikke så vigtigt. Hvis der er noget, der er vigtig for en, så skal man nok finde tid til det.  

Nu har corona stået på længe, er det noget, som er gået udover din træning?

Jeg tror ikke det er gået udover min træning, men det har mere givet mig ro til, at jeg kan gå og bygge min krop mere op. Det har givet mig tid til at komme i bund med nogle ting, som f.eks. teknik osv., men når det er sagt, så er jeg ikke i topform i øjeblikket. Det er svært og være i topform, når man ikke rigtig ved hvornår konkurrencerne begynder igen. 

Mange har ikke en masse udstyr derhjemme, og bliver nødt til at være kreative hvad angår styrke- og grebstræning. Har du nogle gode råd til dem?

Det gode ved OCR er, at det er en sport, hvor funktionalitet er enormt vigtigt. Så hverdagens gøremål kan i sig selv være god træning. Det kan f.eks. være noget så simpelt som at bære sine indkøbsposer hjem, når man har været nede at handle. Noget andet er, hvis man bor et sted med trapper, så man jo hoppe op af dem, i stedet for at gå. De fleste har også en masse ting i sit hjem, som man kan bruge. Det kan være alt fra en pose mel til reservehjulet. Man kan også altid løbe en tur, hvor man måske kan finde et træ, en bænk og lave øvelser på det. Det korte og det lange er, at der er massere træningsmuligheder omkring os, som kan overføres til OCR.

Hvis vi forestiller os, at alt var tilbage til normal (ingen corona), og der sidder en og gerne vil i gang med OCR, efter vedkommende lige har deltaget i sit første løb. Som OCR-træner, hvad vil dit råd til vedkommende være ift. at komme i gang med mere OCR-specifik træning?

Det kommer lidt an på hvad målet er. Vil man bare gerne løbe flere løb, klare flere og flere forhindringer, så synes jeg, at man skal tage ud til nogle af de OCR træningsevents, der er rundt om i landet. Her kan man nemt få ideer til sin egen træning, man kan snakke med OCR-trænere, og ikke mindst de andre deltager. Club Sportstiming tilbyder også en fed platform, hvor folk kan få en masse grundtræning og komme rigtig god i gang med deres OCR træning. Hvis man er en af dem, som gerne vil løbe med om sejren, så synes jeg, at man skal få sig sin egen personlige OCR-trænere, hvor man kan få målrettet sin træning osv... Det er dog vigtigt, at man først undersøger hvilke trænere der er, og hvad vedkommende er god til. 

Men der er rigtig mange OCR-fællesskaber i Danmark, så det er bare at komme afsted til nogle træningsevents, og så kan man også finde en masse forskellige OCR-træningsgrupper på Facebook – det er en god start!

Til slut, hvilke(t) løb ser du mest frem til i år?

Det løb jeg ser frem til i år, er World Toughest Mudder!!


I kan se meget mere om Michael og OCR Training Schjøtt ved at klikke her.
 

Kommenter

Har du kommentarer, ris eller ros til dette indlæg? Så hører vi gerne fra dig.