Disse 3 ting er vigtige, når du vælge nye løbesko


26. marts 2021 Tilbage

Det er enormt vigtigt, at du vælger en løbesko, som passer godt til dig. På den måde kan du forebygge skader og få mere ud af din træning. 

Hvis du jævnligt løber, er det ikke usandsynligt, at du tager flere millioner skridt i dine løbesko, før de bliver udskiftet. Forestil dig så at din sko passer dårligt til din løbestil, og hvor stor skade det kan forårsage, hvis du med hvert skridt lander “dårligt” på foden. Det er derfor vigtigt, at man vælger den rette løbesko.  

Når du vælger en løbesko, skal du tænke over følgende:


Løbestil; pronation, supination eller neutral

Dette handler om, hvordan din fodstilling er, når du rammer jorden. Der er forskellige løbesko, som passer til forskellige løbestile. Disse kan man finde ved en simpelt google-søgning, eller ved at spørge i din nærmeste løbebutik. Ofte kan man også få lavet en analyse af sin løbestil, hvis man går ind i en specialiseret løbeforretning.



Pronation, supination og neutral er de tre overordnet løbestile. Alle er fra naturens side placeret i en af de tre kategorier. Det mest normale er en smule pronation, men hvis man aktivt træner muskulaturen og leddene omkring ankel og knæ, kan man godt ændre kategori. Hvis man i en ekstrem grad enten pronerer eller supinerer, kan det anbefales, at forsøge at få rettet op på det med noget specifikt træning til den givne løbestil.


Hvad den skal bruges til; træning, konkurrence, terræn

Hvad dine løbesko skal bruges til, det er selvfølgeligt også afgørende. Typisk vil en træningssko være mere holdbar og give bedre støtte end en konkurrence sko. Til gengæld vil konkurrenceskoen ofte både være lettere og give et bedre afsæt (energy return), men den vil også belaste benene mere. Konkurrenceskoen bruges derfor typisk kun til meget hurtige træningspas samt konkurrencer. Hvis man er meget seriøs omkring sit løb (eller penge ikke er noget problem), kan det være en god idé at have både en træningssko og en konkurrencesko. 

Noget andet er, hvis du løber i terræn. Der er stor forskel på, hvor godt grip løbesko har. Nogle sko er gode til skovbund, mudder og glatføre hvorimod andre er bedre på asfalt og hårdt underlag. Tag derfor dette med i dine overvejelser også.


Niveau; begynder, øvet eller elite

Det er ikke altid topmodellen, som er den bedste for dig. Hvis du er begynder/mindre rutineret, er det en god idé at gå efter en mere alsidig løbesko, som også yder god støtte. På den måde belaster du dine ben mindre og mindsker risikoen for skader, som man ofte er meget udsat for i begyndelsen af sin løbekarriere. Når du begynder at blive mere rutineret og løbe længere og hurtigere, og hvis du ikke døjer/har døjet med skader, så kan man begynde at nedprioritere støtte en smule, så man i stedet finder et par med noget mere fart (højere energy return). 


Hvis du følger disse råd, kan du ikke gå helt galt med købet af dine nye løbesko. I er meget velkommen til at skrive nedenunder, hvis I har spørgsmål eller brug for hjælp til at finde nogle nye løbesko. 
 

Kommenter

Har du kommentarer, ris eller ros til dette indlæg? Så hører vi gerne fra dig.